USA Október 2011

Naša cesta do USA sa naplánovala na jednej zo štvrtkových schôdzí HK Skoba už januári. V prvom momente som si myslel že je to iba pivný nápad. Ale keď mi prišlo v apríli potvrdenie letenky ,bolo mi jasné že to nebude len žartík. Po vypočutí rôznych príhod na letiskách v USA som začal mať obavy z imigračnej kontroly, nakoľko moje znalosti z angličtiny sú asi 0,5 % . Cesto všetko som z Budapešti odletel a s prestupom v jablku pristál v San Franciscu. Na počudovanie bez problémov.

Tu som sa stretol s mojim spolulezcom  Marekom. Po prvej noci v moteli sme vyrazili do slávneho Yosemite National park. Po ceste sme si nakúpili potraviny a potrebné veci na kempovanie. A spoznali sme americkú kultúru stravovania ,mimochodom dačo úžasné !!!!!!!!!!

Po príchode do parku človek pochopí prečo sa Yosemitom hovorí kolíska skalného lezenia. Po ubytovaní v campe 4 a zoznámení sa s dolinou sme poliezli zopár ciest na rozlezenie.

 Potom sme sa vybrali na Half Dom , tu sme liezli krásnu a exponovanú cestu Snake Dike 5.7R. V Yosemitoch sme poliezli viacero ciest kl. Od 5.5 po 5.9 tamojšej klasifikácie. Z môjho pohľadu je lezenie v doline krásne ale dosť odlišné našim podmienkam preto si naňho treba zvykať. Okrem toho sme ochutnali atmosféru lezeckého campu č.4 a vecí s tým spojených. Asi po dvoch týždňoch sme sa presunuli do oblasti Bischop. Je to fantastická oblasť pre vyznávačov boulderingu ,tu sme strávili jednu noc a symbolicky vyliezli pár ciest.

Pokračovali sme po odporúčaniach kamarátov do oblasti Red Rocks . Cestou sme prechádzali cez Dead valley(pre nás slovákov: Ded vely) je to krásna púšť s veľa soľnými jazerami a pieskovými dunami.

Do oblasti Red rocks sme dorazili v poobedných hodinách takže sme si užili najväčšie teplo. Je to krásna a veľká pieskovcová oblasť s českými pieskami sa to nedá porovnávať je to oveľa tvrdší materiál používajú sa tam bežne vklínence aj nity. Tu sme poliezli asi 15 ciest. Spoznali sme sa s rôznými lezcami od mladých až po sedemdesiatnikov, ktorý v pohode poliezali aj 5.8  5.9 cesty.

Jeden deň sme venovali prehliadke Las Vegas a musím uznať, že kto nevidel nemá čo mudrovať, nájde tam všetko.

O Red rocks treba povedať je to super oblasť s cestami od jednej až po 16 dĺžok, istenie je vo väčšine vlastné, alebo pár nitov, ale dosť chatrných. Lezenie je tu ideálne v jarných alebo jesenných mesiacoch, alebo v zime. Potom už naša cesta smerovala cez LA do SFO a Domov. A nakoniec musím povedať, bol to super mesiac mali sme výborné počasie, výborní ľudia. Stretli sme aj našich krajanov a veľa videli . Čo sa týka rečí o amíkoch sú pravdivé iba s časti. Ale hamburgeri majú na grc. Nakoniec ďakujem Marekovi Poláčkovi za tento nápad.

em

Komentáre

Ďakujeme za podporu

Horolezecký sprievodca

Náhodné galérie

p1010108 dsc03209 dsc00880 05042008(004) p1140893 p1150571 DSC04257 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Archív