USA Október 2011

Naša cesta do USA sa naplánovala na jednej zo štvrtkových schôdzí HK Skoba už januári. V prvom momente som si myslel že je to iba pivný nápad. Ale keď mi prišlo v apríli potvrdenie letenky ,bolo mi jasné že to nebude len žartík. Po vypočutí rôznych príhod na letiskách v USA som začal mať obavy z imigračnej kontroly, nakoľko moje znalosti z angličtiny sú asi 0,5 % . Cesto všetko som z Budapešti odletel a s prestupom v jablku pristál v San Franciscu. Na počudovanie bez problémov.

Tu som sa stretol s mojim spolulezcom  Marekom. Po prvej noci v moteli sme vyrazili do slávneho Yosemite National park. Po ceste sme si nakúpili potraviny a potrebné veci na kempovanie. A spoznali sme americkú kultúru stravovania ,mimochodom dačo úžasné !!!!!!!!!!

Po príchode do parku človek pochopí prečo sa Yosemitom hovorí kolíska skalného lezenia. Po ubytovaní v campe 4 a zoznámení sa s dolinou sme poliezli zopár ciest na rozlezenie.

 Potom sme sa vybrali na Half Dom , tu sme liezli krásnu a exponovanú cestu Snake Dike 5.7R. V Yosemitoch sme poliezli viacero ciest kl. Od 5.5 po 5.9 tamojšej klasifikácie. Z môjho pohľadu je lezenie v doline krásne ale dosť odlišné našim podmienkam preto si naňho treba zvykať. Okrem toho sme ochutnali atmosféru lezeckého campu č.4 a vecí s tým spojených. Asi po dvoch týždňoch sme sa presunuli do oblasti Bischop. Je to fantastická oblasť pre vyznávačov boulderingu ,tu sme strávili jednu noc a symbolicky vyliezli pár ciest.

Pokračovali sme po odporúčaniach kamarátov do oblasti Red Rocks . Cestou sme prechádzali cez Dead valley(pre nás slovákov: Ded vely) je to krásna púšť s veľa soľnými jazerami a pieskovými dunami.

Do oblasti Red rocks sme dorazili v poobedných hodinách takže sme si užili najväčšie teplo. Je to krásna a veľká pieskovcová oblasť s českými pieskami sa to nedá porovnávať je to oveľa tvrdší materiál používajú sa tam bežne vklínence aj nity. Tu sme poliezli asi 15 ciest. Spoznali sme sa s rôznými lezcami od mladých až po sedemdesiatnikov, ktorý v pohode poliezali aj 5.8  5.9 cesty.

Jeden deň sme venovali prehliadke Las Vegas a musím uznať, že kto nevidel nemá čo mudrovať, nájde tam všetko.

O Red rocks treba povedať je to super oblasť s cestami od jednej až po 16 dĺžok, istenie je vo väčšine vlastné, alebo pár nitov, ale dosť chatrných. Lezenie je tu ideálne v jarných alebo jesenných mesiacoch, alebo v zime. Potom už naša cesta smerovala cez LA do SFO a Domov. A nakoniec musím povedať, bol to super mesiac mali sme výborné počasie, výborní ľudia. Stretli sme aj našich krajanov a veľa videli . Čo sa týka rečí o amíkoch sú pravdivé iba s časti. Ale hamburgeri majú na grc. Nakoniec ďakujem Marekovi Poláčkovi za tento nápad.

em

Komentáre

Ďakujeme za podporu

Horolezecký sprievodca

Náhodné galérie

obrazok_103 p1020291 p2200206 dsc08677 dscn1681-resized-to-1200 DSC_2222 SONY DSC 20230707_094914_resized_20230713_022925999

Archív