Ďumbierska hmla 2023

Tento to rok padla voľba na zimnú tatranskú akciu na Nízke Tatry a Ďumbier. Jeho severná stena ponúka veľa možností na parádne zimné lezenie. Keďže sa Ďumbier pre lezenie uzatvára 28.2., museli sme to stihnúť pred týmto termínom, zvolili sme posledný možný víkend. Z pôvodnej, celkom početnej posádky, zostalo aj kvôli zlej predpovedi, 8ks posádky.

Predpoveď sa celkom naplnila a čakali nás kruté podmienky. V piatok sme sa vo štvorici (Tomáš, Johny, Dávid, Marcel) vybrali do S steny. Na odhodlaní nám nepridalo keď sme stretli lezcov, ktorý to otočili, pretože nebolo absolútne vidieť do zostupového žľabu a nebolo možné dobre odhadnúť podmienky dole. Po chvíli váhania, nazerania a skúšania sme sa nakoniec rozhodli zostúpiť pod Modrý ľad, ktorý sme relatívne rýchlo vyliezli. Keďže dosť fúkalo a stenami padali prachové lavínky, rozhodli sme sa pokračovať na hrebeň a dole na chatu na guláš s pivom. Baby (Veronika, Zuzka a Verda) s Marekom zatiaľ absolvovali obligátny výstup na Ďumbier, podaktorí sme si ho tiež zopakovali.

V sobotu fúkalo ešte viac, už pohyb okolo chaty bol celkom zaujímavý, ale aspoň sme si spravili menší lavínový kurz, pri ktorom sme našli aj vyhľadávač do ktorého zabudol dať Tomáš baterky:). Ešte obligátny výstup na Ď. a hotovo. A teda niektorým pribudli krvavé hánky ale o tom inokedy ….

M.

Ďakujeme za podporu

Horolezecký sprievodca

Náhodné galérie

obrazok_114 andrej3str p1020254 p1244970 p2147907 p3038725(1) p1080230 IMG_4477

Archív