Arco MS 2011

Prišlo to rýchlo, ani poriadne neviem ako. A už sedím s Igorom v aute smer Arco, v ktorom sa konajú majstrovstvá sveta v športovom lezení. Nebudem tu však písať o pretekoch, ale pokúsim sa trosku priblížiť pár super oblastí s dlhými športovými aj tradičnými cestami, ktoré sme navštívili.

Sarca Valey

Arco, z lezeckého hľadiska známe (aspoň ja som ho tak vnímal), hlavne kvôli množstvu cvičných športových oblastí typu Massone, Nago atď., leží na konci údolia Sarca. Toto údolie (a nie len to) je lemované stenami, ktorými vedú 80 m cesty ale aj 1500 m cesty. Niektoré sú odistené nitmi po metri, iné po 5m a niektoré vôbec, iba sem tam nejaká skoba.

Durazzik park 7a / Gli Antenati 6b

Najbližšia oblasť (kopec), ktorá sa vlastne nachádza priamo nad Arcom, Monte Colodri, je rozdelená na viac sektorov,  prvé dva dni lezieme v sektore „Rupe secca south“. Nájdeme tu aj krátke ťažšie cesty v previsoch, ale hlavne sú tu 80 – 120 m cesty v pevnej skale, klasifikácie od 5b do 7a. Najväčší problém je dostať sa pod nástup, v kraťasoch a sandáloch som si dosť užil. Avšak odmenou za tŕnistý nástup sú pekné platne, ale aj previsy. Slnko začalo svietiť do steny až okolo 11-12, takže ranné vtáča stíha do obeda vyliezť aj dve cesty. Ešte dobrá rada, nenechávajte si  batohy aj so všetkými peniazmi opustené pod nástupom, a vôbec v celom Arcu si treba dávať na to pozor. Týmto želám šťastnému „nálezcovi“ všetko „dobré“.

Gli Antenati 6b

Po nedeli, ktorá v Arcu patrila MS v boulderingu, sme si v pondelok poobede vyhliadli peknú cestu na vrchol „Monte Colodri“ vo východnej stene (sektor: „Colodri east face“). Tu sa nachádzajú cesty od 100 do 400 m, pričom hlavná stena a aj väčšina ciest ma dĺžku okolo 300 m, obtiažnosť sa pohybuje od VI do 8a a nájdeme tu aj viacej technicky lezených ciest cez previsy a platne. Cesty sú skôr alpského charakteru, keď sa aj nachádzajú v ceste nejaké nity, tak sa určite hodia aj friendy a čoky.

White Crack

Ciest je tu na výber dosť, náš pôvodný výber bola cesta „Agostina“, ale pod stenou sme prehodnotili plány a vybrali sme si dlhšiu „White crack“, ktorá sleduje systém parádnych kútov. S výberom sme boli nadmieru spokojný. Za zmienku určite stoji aj „Zanzara“, vedie exponovanými bielymi platňami a pilierom. V lete sa do tejto steny oplatí ísť až poobede, inak vás riadne naštve pohľad na veľký bazén plný ľudí rovno pod stenou. Treba však brať do úvahy, že zostup v tme tu nie je pohodička.

Výhľad z Monte Colodri na Lago di Garda

Po nejakom tom oddychu a skalkárčení v „Nagu“ nastupujeme o pol 4 do 7 dĺžkovej „Totem e tabú“. Nachádza sa opäť na „Monte Colodri“ v sektore „Rupe secca east“, priamo nad lezeckou arénou. je to vlastne menšia dvojička „Colodri east face“. Cesty sú tu o čosi kratšie: 150 – 250 m, a obtiažnosť od 5c do 7b, plus zopár technických. Takmer všetky cesty sú dosť nahusto odistené nitmi. Lezenie je exponované, dĺžky v previsnutých platniach boli našťastie celom krátke.

Totem e Tabú 7a

Posledný lezecký deň sme navštívili oblasť, ktorá sa nachádza hlbšie v „Sarca valey“, 6 – 7 km od Arca. Parkuje sa blízko pri motokrose iba kúsok pred dedinkou „Pietramurata“. Strmo do kopca sa asi za 20 min dostanete na zdola viditeľnú krásnu strmú stenu „Il Transatlantico“ v oblasti „Pian dela Paia“. Stena nie je príliš vysoká, približne 120m, kolmá až previsnutá a takmer všetky cesty majú v sprievodcovi 4, alebo 5 hviezdičiek. Okrem viac dĺžkových ciest sa tu dá aj pekne doraziť v kratších (30m) cestách. Obtiažnosť, trochu vyššia, začína pri 6c až po 7c+. Na túto stenu už okolo 12 nesvieti slnko, za to však pribúdajú motorkári na dráhe a ich bzukot vám bude pravdepodobne až do večera „spríjemňovať“ jedno z najkrajších lezení aké môžete tu v Arcu zažiť.

Prekvapenie na predposlednom štande, Il Delta di Venere 6c

To je všetko čo sme popri majstrovstvách stihli, oblastí je tu však oveľa, oveľa viacej, spomenul by som ešte Igorom doporučovanú „Avancorpo Muro dei Meridiani“ pod „Monte Casale“, alebo známu oblasť „Parete Zebrata“ s obrovskými platňami, ktoré majú priemerný sklon 60°. Ale to až niekedy nabudúce.

Il Delta di Venere 6c

Pri návšteve Arca využijete dvoch sprievodcov, v prvom sú spracované skalky v naozaj širokom okolí Arca, druhý podrobne mapuje práve dlhšie cesty v spomínanom „Sarca valey“. Cena oboch je necelých 30€. Príjemne lezenie :P.

m.

Foto: Igor Koller, Marcel Zemko

Komentáre

Ďakujeme za podporu

Horolezecký sprievodca

Náhodné galérie

5 p1030177 p1020486 p1070357 dsc_5596 p3038817 dsc0504 IMG_4860

Archív